Activiteiten

ACTIVITEITEN VAN TOURCLUB MIERLO-HOUT

Binnen de tourclub zijn er allerlei activiteiten waar de leden aan kunnen deelnemen. Deze activiteiten hebben vooral een sportief, maar eveneens een sociaal karakter.

WEKELIJKSE TOURTOCHTEN

Vanaf medio maart tot en met medio oktober worden er op zondagmorgen tourtochten gefietst. Samenkomst is bij het scoutinggebouw aan de Koeveldsestraat. De lengte van de eerste drie tot vier tochten varieren van 50 tot 90 kilometer. Daarna gaat de lengte van een tocht al snel naar de 100 tot incidenteel 150 kilometers (zie link tourtochten). Elke tocht is van tevoren voorgereden door een lid van de tourclub. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de tocht zonder problemen kan worden gereden. Tijdens alle tourtochten rijdt er een wegkapitein mee voor de veiligheid. We beschikken over gediplomeerde wegkapiteins die ook tijdens de tochten een rugzak dragen met de nodige ehbo materialen. Bij bijna alle tochten wordt er halverwege een pauze ingelast van ongeveer 15 minuten. Tijdens de tochten wordt er gedisciplineerd gefietst. De regels worden in acht genomen (zie sublink: gedragsregels. Indien nodig corrigeert de wegkapitein tijdens een tocht. Dit gebeurt vooral om onveilige situaties te voorkomen. De gemiddelde snelheid waarmee wordt gefietst ligt rond de 26 tot 27 km per uur, dit komt neer op een constante snelheid van  28-29 km op de teller voor groep A. In 2024 zijn we gestart met de groep “gas terug” waarbij de gemiddelde snelheid ligt rond de 24-25 km per uur, wat neerkomt op een constante snelheid van 27-28 km op de teller.

CLUBWEEKEND

Jaarlijks wordt er een tweedaags-weekend georganiseerd. Dit weekend vindt meestal plaats in juni of september. De deelnemers aan dit weekend moeten vaak een extra inspanning leveren, omdat de afstand duidelijk langer is dan de afstand van een doorsnee tourtocht. Ook gaat de tocht vaak door heuvelachtig gebied, zoals de Eifel of de Ardennen. De laatste jaren ging het clubweekend naar plaatsen zoals Spa, Goes, Zeddam, Geraardsbergen, Monschau en Epen. Van de deelnemers aan een tweedaags weekend wordt verwacht dat zijn of haar racefiets technisch in zeer goede staat is.

TIJDRIT

Meestal wordt de tijdrit aan het einde van het seizoen verreden. Bij deze tijdrit gaat het niet om de hoogst mogelijke snelheid, maar om een bepaalde, vooraf door de individuele deelnemer opgegeven snelheid. De te rijden afstand wordt vooraf niet bekend gemaakt en vanzelfsprekend mogen de leden geen hulpmiddelen gebruiken, bijvoorbeeld fietscomputer, horloge enzovoort. Op de jaarlijkse feestmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.

FEEST

Op het einde van het seizoen vindt er een feestmiddag plaats voor alle leden en hun partners. Dit is een combinatie van een activiteit (dit kan een fietstocht zijn of bijvoorbeeld kleiduif schieten) met een bbq. Op deze feestmiddag worden prijzen uitgereikt aan degenen die een bijzondere prestatie hebben geleverd of aan degenen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de tourclub.

OVERLEG

Elk jaar vindt er een ledenvergadering (einde van het jaar) en een jaarvergadering (begin van het jaar) plaats. Tijdens de ledenvergadering wordt er vooral gesproken over het komende jaar. Tijdens de jaarvergadering wordt er vooral teruggeblikt naar het afgelopen jaar. In deze vergaderingen komen allerlei zaken aan de orde, die van belang zijn voor de tourclub. Van alle leden wordt verwacht dat zij aanwezig zijn bij deze vergaderingen en het wordt natuurlijk op prijs gesteld wanneer zij actief meedenken tijdens het overleg.