HISTORIE VAN TOURCLUB MIERLO-HOUT

Tourclub Mierlo-Hout is in januari 1986 door enkele fietsfanaten opgericht. Voor het oprichten van de tourclub moest wel het een en ander worden geregeld. Zo moest er worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, er dienden leden te worden geworven, er moesten ritten op papier worden gezet en er moest een geschikte locatie worden gevonden, van waaruit de leden konden vertrekken voor het fietsen van tourtochten. In het begin verzamelde men bij de Luciakerk, maar al vrij snel werd een locatie aangeboden door de eigenaar van het toenmalige café Lammers aan de Hortsedijk. Tourclub Mierlo-Hout heeft jarenlang dankbaar gebruik gemaakt van deze vertreklocatie. Later werd uitgeweken naar de Koeveldsestraat, omdat dit mooi centraal ligt in Mierlo-Hout. Eerst werd er vertrokken bij de handboogvereniging; de laatste jaren wordt gestart vanuit het scoutinggebouw.

Sponsoren

In de beginjaren trad loodgietersbedrijf Jos van Houtum op als hoofdsponsor daarna heeft de Van Busselbouwgroep jaren lang als hoofdsponsor gefungeerd. Vanuit deze inzet zijn zowel de heer Jos van Houtum en de heer Tonnie van Bussel benoemd tot erelid van tourclub Mierlo-Hout vanwege hun jarenlange ondersteuning van onze club. In 2017 heeft ook Dhr. Antoon Kreekels de titel Erelid mogen ontvangen voor zijn jarenlange inzet en zijn betrokkenheid bij de oprichting in 1986.

Vanaf seizoen 2019 zijn er drie nieuwe sponsoren bereid gevonden om de club financieel te ondersteunen:

Van Bussel Bouwgroep
William Lammers Schilderwerken
De Ster Schoonmaakbedrijf

Volgauto

Om onderweg snel te kunnen handelen bij pech (bijvoorbeeld bij een lekke band) of bij een ongeval werd er gezocht naar iemand die met auto en aanhangwagen, met daarop allerlei reservemateriaal, de renners kon volgen, zodat bij pech snel kon worden geholpen (bijvoorbeeld snel van wiel wisselen). Wij zijn overigens heel trots dat wij al jaren over een volgauto met aanhangwagen beschikken; heel bijzonder! De heer Toon Slegers was bereid om deze wekelijkse klus voor zijn rekening te nemen; in het begin alleen, maar al snel werd Toon vergezeld door zijn echtgenote Mien Slegers. Mien was een uitstekende navigator en zorgde elke zondagmorgen voor koffie met ontbijtkoek. Toon en Mien hebben de volgwagen ongeveer twintig jaar gereden. Helaas is Toon in juni 2006 en Mien in mei 2015 overleden. Ook Toon en Mien Slegers zijn destijds beiden vanwege hun verdiensten benoemd tot erelid van tourclub Mierlo-Hout.

Na het overlijden van Toon is Wilbert van Veldhoven bereid gevonden om het stokje van Toon en Mien over te nemen. Hij heeft zo’n 5 jaar iedere zondag de volgwagen gereden, waarna hij te kennen gaf dat het teveel voor hem werd en ermee ging stoppen. Hij heeft toen het fietsseizoen nog afgemaakt waarna de club geen volgautobestuurder had. Enige tijd heeft de Tourclub toen zonder volgwagenchauffeur gefungeerd, waarbij van elk clublid werd verwacht eens per jaar de volgwagen te rijden. Tijdens het 25-jarig jubileum, waar Wilbert ook op was uitgenodigd, begon het toch weer te jeuken en had Wilbert te kennen gegeven om weer de volgwagen te willen rijden, echter niet iedere zondag. Om de zondag was hij bereid om de volgwagen te rijden, waar iedereen natuurlijk hartstikke blij mee was. De andere zondagen werden alsnog door de leden ingevuld. De club heeft lange tijd moeten werven, maar eind 2012 was het dan zover: Frans van Dorst had lang gewacht met reageren op de advertenties in de Houtvonken, maar uiteindelijk had hij zich gemeld bij het bestuur en uitte zijn interesse in de functie van volgwagenchauffeur. Einde seizoen 2012 heeft Frans een keer meegereden met Wilbert en hij zag direct dat het iets voor hem was. Moeilijk is het niet en het volgen van de groep wordt ook nog eens enorm gewaardeerd. Tot het einde van het seizoen 2015 hebben Wilbert en Frans beiden de functie van volgwagenbestuurder vervult, naar alle tevredenheid van de clubleden. Vanaf 2016 is Wilbert gestopt en neemt Frans nu als enige volgwagenbestuurder de honneurs waar.

Het ledenaantal wisselt nog wel eens. Gemiddeld heeft onze club tussen de 20 en 30 actieve leden.

Om de historie van de club af te sluiten: in 2011 bestond tourclub Mierlo-Hout 25 jaar. Dit werd op gepaste wijze gevierd met twee festiviteiten (in januari en in juni) en met een speciaal voorbereide jubileumtocht op 26 juni 2011.